Spis treści

Roślina należąca do rodziny liliowatych. Surowcem jest ziele lub liść, rzadko cebulka. Rośnie w lasach, szczególnie w bukowych i w łęgach. W Polsce miejscami pospolity. Ziele czosnku również wydziela intensywny zapach dzięki zawartym fitoncydom. Stanowi surowiec leczniczy i przyprawowy. Posiada szerokie spektrum zastosowań od obniżania cukru i cholesterolu po działanie przeciwpasożytnicze.
Skład:
alliina, tiosiarczki, winylodisiarczki, cysteina, ajoeny, witamina B i C, saponiny, selen
Działanie:
- przeciwcukrzycowe
- obniżające poziom cholesterolu we krwi
- hipotensyjne (przeciwko nadciśnieniu)
- przeciwmiażdżycowe
- antyzakrzepowe
- antybakteryjne
- pierwotniakobójcze
- grzybobójcze i fungistatyczne
- żółciopędne
- przeciwnowotworowe
- odtruwające
- przeciwpasożytnicze (na czczo).
Zastosowanie:
- nadciśnienie
- skleroza
- cukrzyca
- hipercholesterolemia
- hiperlipidemia
- przeziębienie
- stan zapalny zatok i oskrzeli
- grypa
- zaburzenia w przepływie żółci
- nadmierna fermentacja
- zagrożenie zawałem, zatorem i zakrzepicą
- zapalenie żył
- przewlekłe bakteryjne choroby układowe i skórne.
Dawkowanie:
Suche ziele można parzyć w mleku lub wodzie i podawać od 3-4 razy dziennie po 200 ml (1-2 łyżki surowca).
Surowiec:
100% ziele cięte czosnku niedźwiedziego

Imbir (Zingiber officinale) - kłącze obrane cięte










