Spis treści

Dzika róża
Dzika róża, baźka, bobidupa, babia dupa, babicha, róża polna, róża cierniowa, szypszyna, nieszpółka, psia róża (Rosa canina) posiada w Polsce ponad 20 odmian. W lecznictwie stosuje się nie tylko owoce ale również płatki. Owoce były cenionym składnikiem spożywczym. Olejek z kwiatów stosuje się w kosmetyce oraz perfumiarstwie.
Skład
Polifenole, karotenoidy, garbniki, witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy
Działanie i zastosowanie dzikiej róży
Działanie
Duża zawartość flawonoidów osłania układ krążeniowy i wzmacnia serce. Dzięki fermentacji powstają dodatkowo liczne substancje utleniające, które mają właściwości antynowotworowe.Damiana inne nazwy tej rośliny to Turnera diffusa Willdenow lub turnera rozpierzchła (rodzina męczennicowatych). Jest to krzew pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej, który osiąga wysokość nawet 2 m. Posiada charakterystyczne żółte kwiaty i rozgałęzione pędy, a także specyficzny, intensywny zapach. Dobry wpływ damiany na organizm człowieka odkryli starożytni Majowie.
Zastosowanie
Owoce z dzikiej często wchodzą w skład mieszanek ziołowych nasercowych, lub polecanych przy zaburzeniach krążenia. Występują także w preparatach o działaniu wykrztuśnym. Dziką różę wykorzystuje się do wytworzenia syntetycznych tabletek z witaminą C, ponieważ zawarte w niej flawonoidy dodatkowo ułatwiają wchłanianie ten cennej witaminy. Dzika róża króluje także w kuchni, stosowana jest do wyrobu dżemów, nalewek, soków.

Dzika róża – dawkowanie i przeciwwskazania
Dawkowanie
Łyżkę owoców zalać szklanką wrzątku. Pić do 3 razy dziennie.
Przeciwwskazania
Brak











