Tonkowiec wonny (łac. Dipteryx odorata) nasiona całe
Rodzina: bobowate (łac. Fabaceae)
Rodzaj: tonkowiec (łac. Dipteryx)
Gatunek: tonkowiec wonny (łac. Dipteryx odorata)
Surowiec: nasiona tonkowca
Inne nazwy: bób tonka, fasola tonka, fasola tonkińska
Zastosowanie: Przyprawa do potraw
Opis nasion tonkowca:
Tonkowiec wonny dorasta do pół metra wysokości. Jest drzewem z rodziny bobowatych. Występuje w Ameryce Środkowej i na północy Ameryki Południowej. Tonkowiec ma gładką, szarą korę i czerwone drewno. Liście tonkowca są skórzaste, ciemnozielone. Owocami są czarne fasole zamknięte w podłużnych łupinach. Owoce stanowią przysmak nietoperzy i są jedną z najdroższych przypraw świata. Tonkowce preferują gleby suche oraz nasłonecznione stanowiska.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Smak fasoli tonka jest słodki, przypominający wanilię. Między innymi z tego względu fasole tonka wykorzystywane są w przemyśle tytoniowym, cukierniczym, browarniczym i perfumeryjnym. Przede wszystkim stosowane są jako ekskluzywny zamiennik wanilii.
W tradycyjnej medycynie owoce tonka stosuje się ze względu na ich dobroczynny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz wsparcie hamowania namnażania się wolnych rodników, a także wzmocnienie reakcji przeciwzapalnych.
Przeciwwskazania do stosowania:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła: