Liść oliwny
Rodzina: oliwkowate (łac. Oleaceae)
Rodzaj: oliwka (łac. Olea)
Gatunek: oliwka europejska (łac. Olea europea)
Surowiec: liść oliwny
Opis liścia oliwnego:
Oliwka europejska występuje na terenie Europy, przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego, na Bałkanach i w Afryce, coraz częściej można ją spotkać w Ameryce Północnej oraz w Australii.
Oliwka europejska to roślina długowieczna, może żyć nawet tysiąc lat, niestraszne jej są niesprzyjające warunki atmosferyczne. Występuje na terenach półpustynnych. Jest niewielkim drzewem lub krzewem. Ma krótki i grubiejący z wiekiem bruzdowaty pień, podłużne liście oraz białe kwiaty, które przekształcają się w pestkowe owoce – oliwki.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Oliwka to przede wszystkim źródło owoców, które są cenione w kuchniach wielu zakątków świata i z których pozyskuje się wartościowy olej. Jednak w zielarstwie wykorzystuje się również liście rośliny. Zawierają one duże ilości związków fenolowych, które sprawiają, że roślina jest odporna na bakterie i szkodniki. W dawnych czasach stosowano je do wspomagania organizmu w trakcie infekcji, takich jak przeziębienia.
Liście oliwki wspierają pracę układu odpornościowego, wpływają korzystnie na układ krążenia, pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi, a także sprzyjają procesom antyoksydacyjnym. Przygotowuje się z nich najczęściej herbatę.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ciąża i okres karmienia piersią.
Źródła: