Naowocnia fasoli
Rodzina: bobowatych (łac. Febaceae)
Rodzaj: fasola (łac. Phaseolus)
Gatunek: fasola zwyczajna (łac. Phaseolus vulgaris)
Inne nazwy: fasola zwykła
Opis fasoli zwyczajnej:
Fasola zwyczajna to roślina jednoroczna, która występowała naturalnie w Ameryce Środkowej i Południowej, a dziś jest powszechnie uprawiana w wielu regionach świata. Owocem fasoli są wydłużone strąki.
Naowocnia fasoli zawiera substancje, wśród których wymienia się: flawonoidy, aminokwasy, glikoproteiny, kwas krzemowy, fenolowy, chrom, fazeolinę, saponiny i potas.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
W medycynie naturalnej wykorzystuje się naowocnię fasoli w formie wyciągów wodnych i wodno-alkoholowych. Wybierana jest zazwyczaj przez osoby, które pragną wesprzeć organizm w regulacji prawidłowego poziomu glukozy. Naowocnia fasoli poprawia moczopędną funkcję nerek. Wyciąg z fasoli może być również używany zewnętrznie – poprawia wygląd cery, odżywia skórę, wspomaga jej regenerację, także w przypadku trudno gojących się ran, oparzeń i owrzodzeń. Stosuje się również okłady z naowocni na stawy.
Przeciwwskazania do stosowania:
Naowocnia fasoli nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
Więcej informacji o naowocni fasoli znajdziesz na blogu: