Dziewięćsił bezłodygowy (łac. Carlina acaulis)
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
Rodzaj: dziewięćsił (łac. Carlina)
Gatunek: dziewięćsiła bezłodygowy (łac. Carlina acaulis)
Surowiec: korzeń cięty dziewięćsiłu
Inne nazwy: kąsina niska, dziewięćsił przyziemny, dziewięćsił biały.
Opis dziewięćsiłu:
Dziewięćsił bezłodygowy należy do rodziny astrowatych. Możemy go spotkać przede wszystkim na terenie Alp, ale i również w polskich pasmach górskich. Gdy kwitnie, wytwarza bardzo charakterystyczny, duży kwiat o biało-srebrnych płatkach. Kwiat wyrasta przy samej ziemi, a otaczają go kolcowate liście pokryte od spodu meszkiem. W Polsce dziewięćsił jest rośliną podlegającą ochronie.
W zielarstwie wykorzystuje się korzeń rośliny. Zawiera on żywice, olejek eteryczny, garbniki, fenolokwasy, fitosterole i wiele innych substancji.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Dziewięćsił od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. Przygotowuje się z niego napary, odwary i nalewki, które wykorzystuje się na wiele różnych przypadków. Przede wszystkim roślina jest ceniona ze względu na właściwość wspomagającą przeciwpasożytniczo i przeciwbakteryjnie. Wyciąg z dziewięćsiłu podawano w trakcie przeziębień (wspierał procesy napotne), pomagał w trakcie infekcji układu moczowego i przy problemach z żołądkiem, a także jako środek pomagający pobudzić apetyt. Preparaty z jego korzenia stosowano również zewnętrznie na trudno gojące się rany i problemy dermatologiczne.
Przeciwwskazania do stosowania:
Nie należy stosować dziewięćsił w trakcie ciąży i w okresie karmienia piersią.
Źródła: